Sahar Ansari

Middle Eastern Studies

Eind januari 2023 vertrok ik voor vijf maanden naar Egypte om in Caïro te wonen en een start te maken aan mijn masterscriptie. Voor deze scriptie, onderzocht ik hoe de Egyptische identiteit werd gemanifesteerd in poëzie tijdens de Britse heerschappij. Daarin wordt nationalisme binnen de academische wereld nog vaak gekoppeld aan het idee van seculiere territoria. Mijn onderzoek daarentegen, benadrukt de rol van Islam in het versterken van een nationale eenheid in Egypte en de Arabische regio – een relatie die nog vaak onderbelicht blijft binnen het debat rondom nationalisme.

Caïro is een metropool met meer dan twintig miljoen inwoners en staat bekend om haar drukte en chaos. Woorden zullen nooit volledig omschrijven hoe het is om in deze stad te wonen. Om deze reden leek het alsof ik vijf maanden lang in een andere wereld heb geleefd, waardoor ik ook volledig uit mijn bubbel kon treden. Daarin kwam ik er al gauw achter dat de vele theorieën en kennis die ik heb opgedaan binnen mijn studie in Nederland, de realiteit nooit volledig zullen dekken. In de praktijk loopt alles kriskras door elkaar – zeker op een plek waar veel niet mag, maar toch gebeurt.

Vanuit Caïro heb ik tripjes gemaakt naar Luxor, Fayoum en Alexandrië en ben ik ook naar Libanon toe gereisd. Het is een waardevolle ervaring voor me geweest om twee landen binnen het Midden-Oosten te verkennen en te vergelijken. Waar in Egypte weinig tot geen ruimte is voor politieke expressie, zag ik in Libanon het tegenovergestelde. De verschillen tussen een ‘strong-state’ en ‘weak-state’ was duidelijk merkbaar en benadrukt de sterke contrasten binnen deze regio.

Naast het studeren door, heb ik vooral veel mogen leren van alle mooie mensen die ik heb ontmoet. Deze mensen hebben mijn blik op de wereld verruimd en hebben mij geleerd op verschillende manieren naar hetzelfde te kijken. Het is daarin ook een fijne gedachte om te weten dat zelfs in zo’n grote stad, je snel een thuis vindt. Verder vond ik het heel leuk de Ramadan van dichtbij te ervaren, mijn verjaardag te vieren op Suikerfeest en het Offerfeest gebed mee te maken op mijn laatste dag.

Al met al heeft mijn tijd in Egypte me veel geleerd op zowel academisch als persoonlijk vlak en zal het voor altijd een periode zijn die ik zal koesteren. Ik wil de Minerva Scholarship Fund dan ook graag bedanken voor het ondersteunen van deze kans.

////////